Dora Mariş: Cum „respiră” un tânăr clujean în cel mai „bătrân” oraş olandez?

Alex Josan: Fiind clujean, tranziţia spre Nijmegen nu a fost una dificilă, deoarece în ambele oraşe se resimte un pronunţat aer european. Ambele oraşe sunt renumite centre universitare, medicale şi culturale, fapt ce atrage tineri talentaţi şi dornici să beneficieze de o educaţie superioară de calitate. Nijmegen este un oraş foarte frumos în care am găsit mediul academic, ambianţa oraşului şi climatul internaţional pe care mi-l doream, iar perioada de acomodare a fost una foarte scurtă.

Dora Mariş: Ce diferenţe majore poţi evidenţia între mentalitatea olandeză şi cea românească?

Alex Josan: Deşi suntem învăţaţi de mici că românii sunt un popor latin, cald şi ospitalier, am descoperit aici aceeaşi căldură cu care eram obişnuit acasă. Toată lumea vorbeşte engleză şi e dornică să sară în ajutor, oamenii zâmbesc mai mult şi ştiu să se bucure cu mai multă naturaleţe. Olandezii sunt un popor mândru, căruia îi place munca, dar şi voia bună.

Dora Mariş: Intră „dreptul” în categoria business-urilor de succes din secolul nostru?

Alex Josan: Dacă unitatea de măsură pentru succes este aceea a remuneraţiei, vă pot răspunde în aceeaşi manieră în care v-ar răspunde orice jurist: “depinde…”. Succesul financiar depinde de o serie de factori, cum ar fi piaţa, domeniul de activitate, locul în care se află un individ pe scara corporatistă, nivelul de efort la care este dispus etc. Sfatul meu pentru cei care doresc să urmeze cursurile Facultăţii de Drept este să investigheze în prealabil cererea de pe piaţă, să afle care sunt paşii ce trebuie urmaţi în eventualitatea accederii carierei vizate şi să efectueze o obiectivă evaluare a avantajelor şi dezavantajelor alegerii acestui traseu profesional, deoarece domeniul juridic este unul care necesită enorm de mult efort, dedicaţie, pasiune şi răbdare. Singura posibilitate de a avea succes, indiferent de aria de activitate, este aceea de a face ceea ce îţi place cu adevărat.

Dora Mariş: Ce a împrumutat dreptul comercial românesc din valorile „tradiţionale” europene?

Alex Josan: România este stat membru al Uniunii Europene, drept urmare legislaţia românească a suportat un proces de armonizare şi uniformizare în ceea ce priveşte legislaţia internă. În opinia mea, acest fenomen va avea drept scop omogenizarea tuturor sistemelor de drept naţional din cadrul Uniunii, până în punctul în care discrepanţele dintre acestea vor fi aproape insesizabile.

Dora Mariş: Cât realism există în euroscepticismul actual?

Alex Josan: Consider că eurosceptismul este consecinţa directă a problemelor pe care le întâmpină în acest moment Uniunea. Acestea pot varia de la cele de ordin economic, politic, diplomatic, până la chestiunea de cea mai mare actualitate, anume cea a integrării sociale. Nefiind de profesie politician, am să mă feresc să politizez această discuţie, însă cred că sporadicele manifestaţii de tip segregaţionist vor eşua în a recruta prea mulţi adepţi iar obiectivele organizaţiilor care le promovează vor rămâne neatinse. Personal, sunt un puternic susţinător al Uniunii şi al “visului european”, al menţinerii relaţiilor intra-Unionale şi a toleranţei dintre oameni.

Dora Mariş: Poate Clujul deveni un incubator pentru viitorii studenţi/ masteranzi în drept? Cum ai vedea realizabil acest lucru?

Alex Josan: Clujul este deja un puternic centru universitar cu o mare tradiţie în domeniul ştiinţelor juridice. Renumele pe care îl are Şcoala de Drept de la Cluj poate fi îmbunătăţit prin încheierea mai multor acorduri de colaborare între facultăţile de Drept de la noi şi alte instituţii similare din străinătate. Un astfel de exemplu este parteneriatul recent încheiat între Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş - Bolyai şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Radboud din Nijmegen. Deschiderea către sistemele de învăţământ europene, eventualele schimburi de experienţă şi posibilitatea de a beneficia de cursuri oferite de profesori vizitatori ar transforma facultăţile de Drept din Cluj în instituţii de învăţământ mult mai atractive.

Dora Mariş: And the dream goes on... în ce ritm merg mai departe aspiraţiile tale şi care este primul punct ţintit?

Alex Josan: După absolvirea programului de Master de aici, mă simt mult mai bine pregătit în ceea ce priveşte obţinerea unui loc de muncă fie în domeniul public, fie în cel privat. În viitorul apropiat voi începe un program de tip internship la una din casele de avocatură din Amsterdam, al cărei domeniu de activitate este cel al dreptului european al afacerilor.

Calea aleasă de Alex Josan nu este dintre cele mai comode, dar perseverenţa şi curajul în a-ţi împlini visele duc întotdeauna la rezultate remarcabile.

Dora Mariş